2017-skydelandshold

Trænsoldat på skydelandsholdet

Tekst: Kommunikationssektionen/Trænregimentet. Fotos: private.


”Trænregimentet er meget stolt af at have medarbejdere på de militære landshold, da de er finerollemodeller for regimentets soldater. En soldat stræber jo altid sig på at blive bedre og så er det jo fint atkunne se op til og sammenligne egne resultater med en landsholdsdeltager”. Således udtrykkerregimentets sagsbehandler idræt sig, på denne givne foranledning – en soldat fra Trænregimentet er pådet militære landshold i skydning.


Seniorsergent Birgitte Bæk Larsen, der er leder af Hærens lærlingesektion, som er placeret ved

Trænregimentet, har netop været med skydelandsholdet til de militære nordiske mesterskaber i Boden iden nordlige del af Sverige. Deltagelsen var bestemt ikke forgæves, da hun var med til at vinde ikke mindre end tre medaljer – heraf to af den fornemste karat

Billedet: Birgitte i midten i fuld gang med en af de ti stationer i feltskydning.


Faktisk har Birgitte været en del af skydelandsholdet i over imponerende 10 år, og i år var Birgitte igen udtaget til skydelandsholdet, der vandt hele TO guldmedaljer til de militære nordiske mesterskaber.


Mesterskaberne kom i hus i disciplinerne sportspistol og militær hurtigskydning. Endelig blev det også til holdmedalje, men ”kun” i sølv i feltskydningen.

I disciplinen sportspistol skydes der på en fast skydebane på 25 meters afstand. Der skydes to skydninger, en præcisionsskydning (6 serier á 5 skud) på 10 delt ringskive og en duelskydning (igen 6 serier á 5 skud) på duelskive. I den militære hurtigskydning er vi igen på en fast skydebane på 25 meters afstand.


Men som navnet antyder, så skal man være hurtig på aftrækkeren; 4 serier á 5 skud på 10 sekunder, så 4 serier á 5 skud på 8 sekunder og endelig bliver piben for alvor varm – 4 serier á 5 skud på 6 sekunder.

både militære og civile, intensiveres træningen med mange timer. På en træning dag skydes der typisk op til 150 – 200 skud.


Feltskydningen, også kaldet terrænskydning, relaterer sig nu for alvor til soldaterlivet – der gennemføres 10 stationer på improviserede skydebaner opstillet terrænet. På hver station er der 3-5 mål.


Målene kan være af alle typer (såvel størrelse, form og farve), alle retninger (næsten), ukendte afstande og mål både oppe og nede kan forekomme. Tiden til

rådighed er forskellige, men altid ”for kort”.


Ofte er skydetiden 10-15 sekunder og tit er der nogle af målene, der kun er fremme i en mindre del af skydetiden. Der skal afgives 5 skud i alt. Mange gange er der tvangsskydestillinger - for eksempel siddende på en ”motorcykel af træ”, knælende og liggende. Kun fantasien sætter grænsen

Billederne: Eksempelvis skydeskiver.


Forskelligheden i skydningerne er noget dertiltrækker Birgittes interesse.


”Skydning under alle forhold – især udendørsmed uforudsigelige vind og vejrforhold iøvrigt er inspirerende” fortæller Birgitte og fortsætter ”Det kræver utroligt meget, atvære fokuseret under visse vejrtyper”,fortæller hun med et glimt i øjet.


Antal træningstimer i en sæson er hun for længst holdt op med at tælle, men der er mange. Op til de forskellige konkurrencer,

Billedet: Birgitte, med Danmark på ryggen, skyder her feltskydning fra en træmotorcykel.


For kvinder skydes der med sportspistol, med salonammunition kaliber 22. For herrer skydes der med pistol med ammunitionstype kaliber 32. Skydelandsholdet er dog ikke kun for pistolskytter, men også gevær indgår i repertoiret, men det er en helt anden historie.


”Det at være på det militære landshold, har givet så mange fantastiske oplevelser og rejser rundt i verden. Det giver også en masse venskaber på tværs af værnene. Jeg vil helt sikkert anbefale alle der har lyst til at prøve om at kontakte os”, siger Birgitte.

Vil du vide mere om skydelandsholdet, er det blot tage kontakt til Birgitte på mobil 4186 0257.


Der er militære landshold i faldskærm, sejlads, marinefemkamp, militær femkamp,

orienteringsløb/biathlon og skydning. Alle landshold har deres egen hjemmesider, hvor du kan læse mere.